Les cases baixes del Clot

Xavier Bolao -fotògraf-

Go to content

Les cases baixes del Clot

Xavier Bolao -fotògraf- Barcelona
Publicat per xavier bolao en Barcelona - Clot · 28 Novembre 2013
Tags: clot


Aquestes 18 casetes van complir el seu 175 aniversari el passat any 2012. Tenen cinc metres de façana, soterrani, dues plantes i pati al darrere. Les podem trobar al naixement del carrer del Clot entre l'avinguda Meridiana i el carrer d'Hernán Cortés.

Els antecedents de la seva història els trobem a l'any 1682 quan Jaume Salvador i Pedrol, baró de la Bleda, adquirí de Mònica Fals el dret d'ocupació dels terrenys del Mas Roig, situats al barri del Clot de la Mel de Sant Martí de Provençals. La finca constava d'una superfície aproximada de 2 hectàrees, amb obligació de pagar el cens que s'havia de fer efectiu cada primer d'abril. Les lleis de desamortització en el segle XIX van transferir aquest cens a l'Estat, i l'any 1837 els successors del baró de la Bleda signen els establiments de censos per a poder parcel·lar els terrenys de cada casa. Això donava dret als nous adquiridors a edificar-hi cada una de les 18 cases que conformen l'actual renglera de cases baixes.

Des de la seva construcció que ha perillat la seva supervivència. Ja abans de construir-se va pesar sobre elles el conegut com a dret d'evicció: cada propietari tenia l'obligació d'enderrocar-les i emportar-se la runa en cas de guerra. La proximitat del Fuerte Pio (Fort Pienc) era la causa d'aquesta imposició militar que va persistir durant dècades. Posteriorment els projectes municipals preveien el seu enderrocament per a la construcció d'equipaments, però finalment la seva inclusió al Pla Especial de Patrimoni Arquitectònic de la Ciutat garanteix la seva pervivència.




0
COMENTARIS

Política de Privacidad
Back to content