Tomba de Elisenda de Montcada

Xavier Bolao -fotògraf-

Anar al contingut

Tomba de Elisenda de Montcada

Xavier Bolao -fotògraf- Barcelona
Publicat per xavier bolao en Barcelona - Arxiu · 11 Febrer 2023
Tags: monestirpedralbeselisendademontcada

Elisenda de Montcada (c. 1292-1364), filla de Pere II de Montcada i d’Elisenda de Pinós, era membre d’una de les famílies catalanes medievals més poderoses i influents de la Corona. Arran del seu matrimoni amb Jaume II el Just (1267-1327) va esdevenir reina de la Corona catalanoaragonesa. Elisenda i Jaume van fundar el monestir de Pedralbes i, quan va morir el rei, Elisenda va traslladar la seva residència al palau situat al costat del monestir, un lloc digne per al retir d’una reina vídua sense descendència des d’on podia continuar exercint el seu poder i la seva influència. A Pedralbes, hi va passar els darrers 37 anys de la seva vida i, tot i que mai va professar com a monja, va participar activament en la vida de la comunitat.
El sepulcre, que va ser esculpit en vida de la reina, consisteix en una tomba de marbre bifrontal. La cara del sepulcre que dóna al claustre presenta Elisenda com a vídua i penitent, mentre que la cara que dóna a l’església la mostra com a reina, abillada amb corona i vestidures reials.
També al claustre, al costat de la tomba de la reina Elisenda, s’hi troben els sepulcres de tres dones de la noblesa catalana. El primer pertany a Beatriu de Fenollet, a continuació es troben els sepulcres de Constança de Cardona i d’Elionor de Pinós que, com la tomba de la reina, són a doble vessant, amb una part pública que dóna a l’església.


0
COMENTARIS

Política de Privacidad
Tornar al contingut