La plaça Masadas

Xavier Bolao -fotògraf-

Anar al contingut

La plaça Masadas

Xavier Bolao -fotògraf- Barcelona
Publicat per xavier bolao en Barcelona - La Sagrera · 21 Febrer 2015


Barcelona conserva només tres places porxades de les moltes que havia tingut fins a començaments del segle XX.

La més coneguda de totes és sens dubte la plaça Reial. Les altres dues les trobem relativament a prop l'una de l'altra: la plaça Mercadal al barri de Sant Andreu i la de Masadas al barri de la Sagrera. Aquesta última, i potser la més desconeguda, és la que ens ocupa.

El nom de Masadas li ve de la castellanització del nom de l'antiga masia que ocupava aquest espai fins l'any 1889: Can Massades (curiosament no s'ha recuperat el nom original d'aquest indret). La plaça es va construir seguint un patró uniforme de mides, color blanc i arcs.

Des de la seva construcció es convertí en el centre neuràlgic de la Sagrera i el lloc on es feia el mercat. El 1950 s'hi va construir un petit edifici de mercat que va subsistir fins al 1996 quan va ser enderrocat, i es va renovar el paviment de la plaça. Actualment tot i no tenir mercat, aquest espai acull nombroses fires de col·leccionisme i de brocanters.

La plaça va ser mutilada l'any 1960 quan es va enderrocar part dels arcs d'una cantonada per tal de construir un bloc d'habitatges, tan sols es van deixar les columnes que suportaven els arcs en un intent de mantenir una mica el ritme visual del porxos.

Sens dubte aquesta plaça és un oasi de pau a molt pocs metres de l'agitació de l'avinguda Meridiana i que de ben segur mereix una visita.







0
COMENTARIS

Política de Privacidad
Tornar al contingut